Noten rapen

Hazelnoten

NOTEN RAPEN

Niet per se besparen, maar wel gratis eten!

Noten als hazelnoten, walnoten en beukennootjes kun je in de herfst (september en oktober) in Nederland rapen/ verzamelen. Hier mee haal je heerlijke verse ingrediënten in huis voor bijvoorbeeld een goedkope witlofsalade met walnoten.  Maar noten zijn ook zalig om in de avond achter de buis op te peuzelen.De prijs van noten ligt best hoog dus, dus je moet er snel bij zijn. Er zijn zelfs commerciële rapers in Nederland actief, die heel wat noten wegkapen.

Notenbomen komen overal in Nederland voor, maar vooral in de parken en bossen. Zelf heb ik net twee kilo hazelnoten verzamelt in het Beatrixpark in Amsterdam. Echt een heerlijke duo penotti smaak :)
Je mag overal noten verzamelen en rustig aan een notenboom schudden, maar niet op een begraafplaats en bij de buren zou ik het ook eerst even netjes vragen. Alhoewel noten die op jouw erf vallen wel voor jouw zijn. Als je erbij kunt kun je noten ook plukken. Echter een vers gevallen noot is vaak rijp en als je ze plukt ben je misschien net te vroeg.

Walnoten dien je meteen te wassen na het verzamelen en moet je ongeveer drie weken drogen op een droge en geventileerde plek, bijvoorbeeld onder de verwarming of op zolder. je kunt ze ook in de oven drogen op 60 graden voor een half uurtje.

Hazelnoten droog je ook 3 weken in een droge en geventileerde ruimte. Ik leg ze altijd met schil in de oven op een bakplaat 1 uur lang op 170 graden. Je kunt dit drogen van de hazelnoten prima combineren met een ovenschotel/ quiche die boven de bakplaat hangt. Je kunt de hazelnoten ook eerst kraken en ze dan op een bakplaat leggen op 60 graden voor een half uurtje. Op deze manier gaat het bruine vliesje makkelijk los. Maar dat bruine vliesje is ook prima eetbaar.

Beukennootjes peuzel ik gewoon op achter de buis ;)

Delen met je vrienden..Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Noten rapen was last modified: May 4th, 2015 by Happy cook

Reactie op “Noten rapen

  • October 19, 2014 at 5:49 pm
    Permalink

    Bedankt voor de post! Ik heb net met mijn zoon hazelnoten in Spaarnwoude gevonden. Ze liggen nu te drogen onder de verwarming.

    Reageer

Plaats een commentaar

Emailadressen worden niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*Kopieer het wachtwoord*

*Tik of plak het wachtwoord hier*