Ikan Pepesan
Cuisine: Indisch
Author: Happy cook
Prep time: 10 Minuten
Cook time: 10 Minuten
Total time: 20 Minuten
Ikan Pepesan (gerookte makreel in pittige saus) is een Indisch bijgerecht voor 2 personen in 20 minuten klaar. Makreel is een "vette vis", dus dit echt een gezond recept.
De Boemboe (saus) van dit recept is wel echt pittig, dus wees gewaarschuwd!

De meeste ingrediënten kun je in de supermarkt vinden, maar als je naar een Toko gaat weet je zeker dat ze alles in huis hebben.

Meer Indische recepten vind je in onze Budget rijsttafel special.
Ingrediënten
  • 1 Gerookte makreel
  • 200 gram rijst
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 1 tomaat
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • blokje trassi (garnalenpasta)
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 tl Laos (gemalen galangawortel)
  • 1 tl sambal
  • 1 tl suiker
  • 1 el azijn
  • 2 el ketjap
  • zonnebloemolie/ snufje zout en peper
Bereidingswijze
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Daarna gaan we Boemboe (saus) voor het gerecht maken. Fruit in een pannetje de gesneden sjalotjes en geperste knoflook in zonnebloemolie.
  2. Snij de rode pepers fijn en ontdoe ze van de zaadlijsten. De tomaat en de stengels citroengras snij je fijn in kleine stukjes. Voeg nu alle ingrediënten toe aan de Boemboe (behalve de makreel, rijst en citroengras).
  3. Laat dit lekker pruttelen op laag vuur en blijf een beetje roeren. De limoenblaadjes gaan in zijn geheel in de Boemboe en haal ik bij het serveren van het gerecht eruit.Voeg ook wat kokend water toe als de Boemboe dreigt uit te drogen.
  4. Na 8 acht minuten zet je het vuur uit en kun je de gesneden citroengras (sereh) door het geheel roeren.
  5. De gerookte makreel eerst ontdoen van graten.
  6. In een ovenschaal ingevet met zonnebloemolie leg je vier stukken gerookte makreel en drapeer de saus eroverheen. De Pepesan hoeft alleen nog maar te worden opgewarmd in tien minuten op 170-180 graden.
Calories: 220
Recipe by Budget Gerecht at http://www.budgetgerecht.nl/recepten/ikan-pepesan/