Duitse rund rum
Cuisine: Duits
Author: Happy cook
Prep time: 10 Minuten
Cook time: 20 Minuten
Total time: 30 Minuten
Duitse rund rum is een goedkoop recept voor 4 personen in 30 minuten klaar te maken. Dit originele recept heb ik van de week van een enthousiast kook stelletje gekregen!

Het is een prachtig Noord-Duits streekgerecht uit het kookboek van de overgrootmoeder van een goede Duitse vriendin. De naam van het recept rund rum komt van het Duitse woord "rundherum", wat "rondom erheen" betekent. Als je naar het plaatjes van het gerecht kijkt zie je waarom ..

Boerenfamilies aten dit gerecht generaties lang op de donkere winteravonden. Het is eenvoudig te bereiden en de koolhydraten geven de nodige energie.

Verder is het absoluut een budget gerecht! Alle ingrediënten waren al in huis, en mocht dat niet zo zijn, dan haal je ze in de supermarkt voor nog geen 5 euro voor 4 personen. Hier komt het goedkope recept..
Ingrediënten
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1,5 kilo aardappelen
  • 8 eieren
  • 4 el margarine
  • 6 el bloem
  • 3 el azijn
  • 5 el suiker
  • Voor de aardappelpuree gebruik je nog
  • Snufjes zout, peper en nootmuskaat / 180 ml melk/ 25 gram margarine
Bereidingswijze
  1. Je begint met het bereiden van de romige zoet-zure bruine saus. Roer 4 eetlepels boter, 2 eetlepels margarine en 5 à 6 eetlepels bloem in een pan door elkaar. Blijf roeren tot je een donkerbruine kleur ziet verschijnen. Dan is jouw roux klaar.
  2. Ondertussen kook je 1,5 kg aardappels. Zonder schil, in partjes voor 20/25 minuten. Ook kook je de eieren aan de harde kant (+/- ⅞ minuten). Terwijl de aardappels en de eieren opstaan, ga je verder met de saus.
  3. Voeg al roerend 600 ml kokend water toe. Doe er 3 eetlepels azijn en 5 eetlepels suiker bij. Wil je een zuurdere dan wel zoetere touche, naar eigen smaak meer toevoegen.
  4. Bak de spekblokjes 5-8 minuten en laat het vet weg druipen door als ze klaar zijn op keukenpapier te leggen.
  5. Stamp de aardappels nu tot een stevige puree, al doende zout, peper nootmuskaat, melk en boter toevoegend. Tot slot roer je daar de krokant gebakken spekjes en gebakken ui doorheen.
  6. Nu is het een kwestie van de borden opmaken. Maak van de aardappelpuree een ring. Giet de saus in het midden, leg de eieren erop en klaar is Kees! Guten Apetit!
Calories: 520
Recipe by Budget Gerecht at http://www.budgetgerecht.nl/recepten/duitse-rund-rum/