Lemper

Lemper

Rating 

Voorbereidingstijd: 

Kooktijd: 

Totale tijd: 

Aantal personen: 8

Grootte: 1 lemper rol

Energie in Kcal: 290

Lemper (uitgesproken als lumper) maken als bijgerecht voor een Indische rijsttafel of als snack. Lemper is een Indisch lekkernij van kleefrijst met een vulling van kip.

Je bent wel een uurtje bezig met het maken van de lempers, maar het is zeker de moeite waard. Voor dit lemper recept heb je geen rijststomer of magnetron nodig, want de lempers worden in aluminium folie gerold en gaan dan nog even in de oven.

De meeste mensen zullen naar de Toko moeten voor de ingrediënten, want bij de AH zul je niet alle ingrediënten kunnen vinden. Ik had zelf wel alles in huis behalve de Ketan rijst, maar ik had nog wel sushi rijst liggen en daar kun je ook prima lempers mee rollen.

Dit recept is goed voor 8-10 lempers. Je kunt ze invriezen en later weer ontdooien om ze daarna in de oven op te warmen.

Het recept heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad, want het rollen van lempers is best lastig. De rijst plakt aan alles! Maar na twee rolletjes hebben de meesten dit wel onder de knie.

Indische mensen slaan het rollen ook wel over en serveren gewoon de rijst met vulling. In dat geval ben je in half uurtje klaar en kun je meteen aanvallen :)
Ingrediënten
  • 400 gram Sushi rijst of Ketan rijst
  • 100 ml kokosmelk
  • Voor de vulling:
  • 300 gram kipfilet fijn gesneden
  • 1 rode ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 tl suiker
  • 1 tl kurkuma (geelwortel)
  • ½ tl djinten
  • 1 tl ketoembar (korianderblad)
  • 1 tl geschaafde kerimi noot
  • 2 limoenblaadjes
  • Ruim snufje peper en zout
  • zonnebloemolie
Bereidingswijze
  1. De rijst koken volgens de bereidingswijze op de verpakking. Ik heb mijn sushi rijst drooggekookt in tien minuten in de water en kokosmelk met een snufje zout erbij(verhouding voor droog koken van rijst en water/ kokosmelk is 1 : 1½). Daarna de rijst nog 15 minuten in een afgesloten pan laten staan.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Deze fruit je in een koekenpan in zonnebloemolie. Voeg dan de heel fijn gesneden kipfilet toe. En bak de kip gaar in 13 minuten.
  3. Meng alle kruiden, behalve de limoenblaadjes en verkruimel ze met een vijzel. (Of goed fijn snijden en mengen als je geen vijzel hebt). Voeg dit kruidenmengsel de laatste vijf minuten toe en meng het door de kipfilet. Breng ook de limoenblaadjes aan. Deze gooi je weg als de kip gaar is en gaan dus niet in de lempers.
  4. Laat de kip en rijst afkoelen en begin vast aan het voorbereiden van het rollen van de lempers.
  5. Maak ruimte op tafel en leg 10 aluminium vellen van 30 cm lang neer. Smeer ze goed in met zonnebloemolie. Bekijk even de foto beneden.. Gebruik eventueel plastic handschoenen en maak een vierkantje kleefrijst van 18 cm breed en 8 cm lang . De hoogte is bijna 1 cm.
  6. Smeer een laagje kip vulling in het midden.
  7. Pak het aluminiumfolie van onderen en maak een vouwende en duwende beweging en rol dan het aluminiumfolie dicht. Rol de lemper en het aluminiumfolie dicht en vouw de uiteinden ook dicht.
  8. Verwarm de lempers in 12 minuten op 160 graden in de oven.

Lemper rollenOptioneel:
-Gehakt in plaats van kip vulling gebruiken.

Serveren met:
-Zoetzure chili saus
-Seroendeng

Tip:
-Bekijk onze budget rijsttafel.

Delen met je vrienden..Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Lemper was last modified: May 31st, 2015 by Happy cook

7 reacties op “Lemper

  • May 22, 2015 at 5:05 pm
    Permalink

    Lempers heb ik lang geleden wel eens gemaakt. Goed idee om weer eens te gaan rollen :) Bedankt voor het Indische recept.

    Reageer
  • May 22, 2015 at 5:10 pm
    Permalink

    Ik trakteer lemper altijd op mijn werk als ik jarig ben. Misschien dit jaar eens zelf de Indische snack maken. Dankje!

    Reageer
  • May 22, 2015 at 5:14 pm
    Permalink

    Bedankt voor het recept. Lemper ga ik ook weer eens maken. Mijn kleinkinderen vinden dat vast wel een goed idee ;)

    Reageer
  • May 22, 2015 at 5:27 pm
    Permalink

    Top! Komen er nog meer Indische snack recepten, zoals loempia en pasteitjes? Alvast bedankt!

    Reageer

Plaats een commentaar

Emailadressen worden niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*Kopieer het wachtwoord*

*Tik of plak het wachtwoord hier*

Beoordeling: