Moussaka

Moussaka

Rating 

Voorbereidingstijd: 

Kooktijd: 

Totale tijd: 

Aantal personen: 4

Grootte: 1 stuk

Energie in Kcal: 660

Moussaka maken voor 3-4 personen in 60 minuten (20 minuten voorbereidingstijd en 40 minuten in de oven). Dit makkelijke moussaka recept heb ik afgelopen week gemaakt voor twee van mijn vrienden Frank en Leo.

Oorspronkelijk komt dit budget gerecht uit Turkije en wordt het koud gegeten. Later is moussaka beter bekend geraakt als een Grieks gerecht en wordt het warm gegeten.

Ik had een voorbereidingstijd van 20 minuten nodig, maar dan ben je wel druk bezig en heb je geen tijd om met je vrienden te kletsen. Het voorbereiden bestaat uit vier stappen, maar die hoef je niet allemaal tegelijk uit te voeren als je het rustiger aan wilt doen.
Ingrediënten
  • 1 Aubergine
  • 400 gram tomaten in stukjes uit blik
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • 250 gram rundergehakt
  • 600 gram aardappelen
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie traditioneel/ 2 tl kaneel/ 3 tl oregano/ snufje zout en peper
  • Voor de bechamelsaus:
  • 500 ml melk
  • 2 el bloem
  • ruim klontje boter (25 gram)
Bereidingswijze
  1. Je begint met het schillen van de aardappelen en vervolgens snij je er plakjes van (0,4 cm). Was de aubergine en snij haar in even dikke plakken. De ui, tomaten en paprika snij je in fijne stukjes.
  2. Zoals hierboven al vermeld kun je de 4 stappen opdelen om het rustiger aan te doen bij de voorbereiding. Maak dan eerst stap 1 en 2 tegelijkertijd af en begin dan pas met met stap 3 en 4 tegelijk uit te voeren.
  3. Stap 1) Kook de aardappel schijfjes voor in kokend water met een snufje zout (5 minuten).
  4. Stap 2) De aubergine plakjes leg je op een stuk aluminium folie en ga je grillen in de oven op 180 graden. Vet ze eerst in met olijfolie en breng peper en zout aan. (6 minuten grillen)
  5. Stap 3) De saus maken voor de moussaka begint met de fijn gesneden ui en geperste knoflook te fruiten in een pan met olijfolie.
  6. Voeg dan het gehakt toe en rul het gaar. Breng dan de fijn gesneden paprika aan en bak deze twee minuten. Daarna doe je tomaten in blik en fijn gesneden tomaten in de pan.
  7. Roer het geheel lekker door elkaar en voeg de kruiden toe (oregano, kaneel, zwarte peper, zout). Laat het geheel onder af en toe roeren lekker sudderen zonder deksel voor tien minuten.
  8. Stap 4) Je eigen bechamelsaus maken is makkelijker dan je denkt.
  9. Laat de boter smelten in een pan op laag vuur en voeg daarna pas de bloem toe. Roer dit goed door elkaar tot het 1 geheel is. Breng dan een derde van melk aan en roer het goed door elkaar.
  10. Laat het licht koken op laag vuur en blijf af en toe roeren en doe na vijf minuten de rest van de melk in de pan. Nu ga je nog tien minuten door met het proces van licht laten koken op laag vuur en af en toe roeren.
  11. Pak een hoge ovenschaal en vet haar goed in met olijfolie. Leg een laagjes met de helft van de aardappel schijfjes op de bodem en de helft van de aubergine plakjes.
  12. Breng dan de saus aan met een lepel met gaatjes (je wilt niet teveel nattigheid in de ovenschaal). Daar bovenop maak je weer een laag met de rest van de aardappelen en aubergine.
  13. En dan maak je een laag met je bechamelsaus. Alleen nog de geraspte kaas er op en de moussaka kan in de oven voor 40 minuten op 180 graden.
  14. De laatste tien minuten breng je de moussaka van de midden positie naar de laagste positie in de oven. Ik was dat helaas vergeten en dan kan de kaas een beetje verbranden. Frank en Leo waren echter uitermate in hun nopjes met mijn moussaka :)

Tip:
-Bekijk hier ons instructiefilmpje om een alternatieve bechamelsaus te maken. De basis is hetzelfde als mijn saus, maar er worden nog extra specerijen toegevoegd.

Optioneel:
-Je kunt een moussaka ook met lamsgehakt maken.
-100 ml rode wijn toevoegen aan de rode saus voor de moussaka.
-Probeer ook eens mijn moussaka zonder aardappel.

Serveren met:
-Met een salade.

Delen met je vrienden..Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Moussaka was last modified: May 7th, 2015 by Happy cook

4 reacties op “Moussaka

  • November 28, 2014 at 7:14 pm
    Permalink

    Dit Moussaka recept is wel de moeite waard! Dankjewel!

    Reageer
  • May 3, 2015 at 11:49 am
    Permalink

    Bedankt! Mijn ouders vonden de moussaka heel lekker. Volgende week ga ik weer een recept van jouw blog gebruiken.

    Reageer

Plaats een commentaar

Emailadressen worden niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*Kopieer het wachtwoord*

*Tik of plak het wachtwoord hier*

Beoordeling: